sâmbătă, 5 decembrie 2009

Vine Mosu'...

Si cum in seara asta trebuie sa ne pregatim ghetutele si sa fim mai cuminti ca de obicei, m-am gandit ca ar fi frumos sa facem o incursiune din nou, in timpul copilariei, cand eram pur si simplu fascinati de unele obiceiuri, iar spiritul sarbatorilor de iarna era foarte prezent in inimile noastre...

Ce frumos era cand asteptai cu nerabdare sa vezi cat de cuminte ai fost cu adevarat, atunci cand Mos Nicolae sau Mos Craciun sperai sa apara...sau ce traditie frumoasa, cand parintii te povatuiau ca seara sa iti pregatesti frumos ghetutele pentru ca Mos Nicolae sa intre(cum o putea el, tiptil, tiptil) si sa iti lase(in caz de buna purtare) un cadou mic de buna revedere...parca au trecut de mult acele vremuri, si totusi, parca sunt mai prezente ca niciodata in sufletul nostru...de ce ?...pentru ca noi chiar ramanem copiii de altadata, care stiau sa aprecieze si sa se bucure de unele lucruri...

Imi amintesc cu placere, cum de fiecare data incercam sa il prind pe Mos Nicolae, mai ales ca holul in care erau ghetutele pregatite, se afla fix langa camera mea...nu am reusit sa il prind de barba si sa ii fur sacul niciodata...dar tot timpul eram bucuros ca a venit si pe la mine, si deci, am fost cuminte...in sinele meu, stiam asta, dar se pare ca el stia mult mai multe decat mine...imi aduc aminte cum odata, mi-a lasat si un bat langa o ghetuta(nu am inteles prea bine ce facusem, dar m-a pus un pic pe ganduri acest lucru), sau cum m-am trezit eu intr-o dimineata nemaiputand dormi de nerabdare sa vad ce cadouri am primit si mosul era cam somnoros...m-am intors dezamagit la mama si i-am spus ca nu a venit mosul anul acesta...parca prin minune, s-a rezolvat in 5 minute problema...eram foarte bucuros...

Intr-un an(cred ca pe la 8-9 ani), l-am vazut eu pe tata ca se framanta si era plecat...mama nu era pe acasa, si am vrut sa il pandesc...a venit, a lasat o sacosa plina cu cadouri, s-a dus sa isi termine treburile pe afara si eu l-am surprins...l-am asteptat, spunandu-i ca l-am prins, dupa care mi-a fost extrem de greu sa dovedesc...am gasit cu greu cadourile...si uite asa fericit ca l-am descoperit, s-a dus incet, incet, farmecul sarbatorilor...acum nu mai pot spune ca am aceeasi stare de nerabdare cand vin sarbatorile, dar de fiecare data ma simt alt om, unul parca mai bun, si minunea se petrece chiar in adancul sufletului meu...nu pot sa zic ca imi doresc prea multe lucruri de la mos...am invatat ca trebuie sa pretuiesc foarte bine ceea ce am, dupa care sa muncesc pentru a obtine ceea ce imi doresc...pentru mine mosul aproape a venit(mi s-a indeplinit partial una din dorintele de multa vreme si poate veni chiar total, cum s-ar spune, in scurta perioada, cu ajutorul Domnului)...imi doresc ca parintii, familia si cei apropiati sa fie langa mine si sa fie sanatosi si cat mai fericiti, sa fie bine cu tezele si incercarile din anul acesta scolar, si sa merg pe Calea pe care mi-o traseaza cel de Sus...in rest, nu prea as avea motive sa fiu nemultumit...

Cu speranta ca ati fost cuminti, sa il asteptati cu grija pe Mos...despre Mos Craciun am pastrat o povestioara pentru atunci:)...la multi ani tuturor celor care isi serbeaza numele maine:)
 

22 de comentarii:

  1. Nemaipomenit!
    In primul rand, mii se scuze ca nu am fost pe faza de ziua ta onomastica si, chiar daca tardiv, iti doresc tot binele din lume, sanatate, rabdare, noroc, veselie, impliniri, belsug, mult spor in toate si La multi ani!
    In legatura cu postarea pre-Mos Nicolae, iti multumesc pentru amintirile care parca au izvorat din memoria latenta zilele acestea:), umplandu-mi sufletul de bucurie aidoma momentului in care am gasit un urs imens din plus poposind pe ghetutele mele vajnic lustruite in ajun.
    Seara frumoasa, cadouri multe si amintiri intacte!

    RăspundețiȘtergere
  2. Never lose your faith! Aşa că fă-ţi şi în seara asta getutzele...

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc mult de urari Anna:)...toate cele bune iti doresc si eu:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte corect Canguru':)...la fel zic si eu...tu le-ai pregatit ?;))

    RăspundețiȘtergere
  5. O amintire din copilariea mea este, ca in fiecare Craciun am avut bradut, incarcat cu bomboane si beteala si nuci si globuletemulticolore dar si cu multe cosulete de hartie creponata[ asta stiu cei de varsta mea] Frumoase vremuri si parca mai pasnice!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cristhmas is in the air:)parca ai simt aroma.Frumos post man !plin de sentimente calde.O seara cat mai frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
  7. Corect...imi aduc si eu aminte ca impreuna cu doamna invatatoare confectionam tot felul de chestiute si ornamente pentru brad din tot felul de hartii colorate si creponate:)...frumoase vremuri doamna Elena:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc Florin:)...dap, parca incepe sa se simta aerul magic al sarbatorilor:)...o seara frumoasa:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc la fel Cristina:)...toate cele bune:)

    RăspundețiȘtergere
  10. Cred ca fiecare ne-am regasit in amintirile tale!
    Am fost odata copii si, curiosi, "l-am prins" pe MOS.
    Era mai bine daca nu ne straduiam sa-i vedem chipul atat de curand!
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu zic ca nu am pierdut spiritul, am pierdut doar forma sarbatorilor din copilarie. E oarecum normal sa le percepem altfel. Asa ca eu nu iti doresc sa-ti aduca mosu' tot ce vrei tu, iti doresc doar sa primesti din partea oamenilor din jurul tau toata dragostea si caldura pe care sigur le meriti si sa daruieti inapoi la fel de mult.>:D<

    RăspundețiȘtergere
  12. buna,

    arunca un ochi peste blogul meu
    www.questioare.com si daca iti place ce gasesti pe acolo, adauga-ma in blogroll-ul tau cu numele de Que stii oare? Iti multumesc si iti doresc o zi frumoasa.

    Strumfita

    RăspundețiȘtergere
  13. Corect Marada:)...toate cele bune iti doresc si eu:)

    RăspundețiȘtergere
  14. Asa e Nasturash:)...multumesc si iti doresc si tie la fel:):*

    RăspundețiȘtergere
  15. O sa trec cu prima ocazie(probabil maine) Strumfito...ma scuzi, dar in seara asta sunt super obosit:D...bun venit pe blog:)

    RăspundețiȘtergere
  16. Dap:)...bine ca nu mai e cum era odata, dar a venit:)...la tine ?;))

    RăspundețiȘtergere
  17. Si la mine a venit! :) YEEEE!
    Mi-am propus sa fac ceva foarte frumos din sarbatorile astea si am inceput cu Mos Nicolae. Am avut o zi speciala ieri.
    Si asta pentru ca am facut suprize persoanelor la care tin foarte mult, respectiv prietenului meu si celei mai bune prietene, careia i-am luat ghetute cu surprize :))
    Sarbatorile de iarna sunt preferatele mele. Deja mi-am incarcat playlistul cu melodii de Craciun :))

    RăspundețiȘtergere
  18. Foarte frumos:)...ma bucur ca mai sunt persoane care chiar mai simt acel spirit magic al sarbatorilor:)...si eu ma simt altfel de sarbatori:)...Sarbatori fericite:)

    RăspundețiȘtergere
  19. cand eu l-am prins pe mosul, de cateva ori chiar, mama incerca sa nege tot. si imi aduc aminte ca eram foarte suparata, revoltata, cum se poate sa minta atat. as fi vrut sa anunt toti copii din lume ca e o minciuna, sa dau la ziar. etc. in orice caz povestea e frumoasa, si ce e mai frumos e cand faci cadouri si te prefaci ca le aduce mosul:)))

    RăspundețiȘtergere
  20. Pai da:)...adevaratul cadou e cand ii vezi pe dragi fericiti alaturi de tine si stii ca ai contribuit si tu putin la fericirea lor:)

    RăspundețiȘtergere