sâmbătă, 28 martie 2009

Noi si timpul

De multa vreme tot vreau sa aduc vorba si despre acest important aspect al vietii noastre, supranumit si a patra dimensiune, respectiv TIMPUL. Poate va intrebati ce e asa deosebit la el...aceeasi intrebare mi-am pus-o si eu de multe ori de-a lungul vremii si raspunsurile apareau de obicei, cam cand ma asteptam mai putin. Asa, sa vedem...as putea incepe cu faptul ca timpul este ireversibil, orice moment al sau este unic(din prisma faptului ca nu ne vom mai intalni niciodata cu clipa actuala), astfel trebuie sa incercam sa pretuim orice secunda, minut, ora, etc pentru ca timpul trece si la fel de usor, fara sa ne dam seama si viata noastra...

Cel mai mult ma infioara(suna un pic cam bizar ce-i drept, dar nu stiu cum sa spun altfel) anumite "caracteristici"(daca le pot spune astfel) ale timpului...Probabil ati observat si voi ca pentru orice persoana, acesta trece diferit(unuia i se pare ca trece greu, altuia ca trece prea usor, iar altora poate ca sta pe loc sau ca trece pe langa ei)...Ciudat nu ?...cum e posibil ca aceeasi vreme sa treaca pentru unele persoane intr-un mod si pentru altele in alt mod, ba chiar la aceeasi persoana modalitatile sa evolueze de la caz la caz ? Probabil nu o sa gasesc niciodata raspunsul la intrebarea asta sau e doar o chestie subiectiva legata de modul nostru de a vedea lucrurile.

Am observat ca de la o vreme(si nu e numai parerea mea) timpul trece uimitor de repede...parca ieri eram un pustan grabit sa ajung mai mare, sa fiu si eu bagat in seama, sa dau de greutatile vietii in timp ce o asteptam nerabdator pe mama sa ma ia de la gradinita...a urmat scoala primara si ma tot gandeam oarecum nerabdator, cum e sa fii la liceu ?...am ajuns si aici...si eram linistit ca tocmai scapasem cu bine de primul obstacol mare al carierei mele, gandindu-ma ca vor urma 3 ani linistiti...nu stiu unde au plecat asa repede clasele a 9-a si a10-a, pentru ca m-am trezit destul de socat in a 11-a(parerea mea una din cele mai grele, daca nu cea mai grea clasa de pana acum). Acum e 28 martie...parca ieri era revelionul...si parca ma vad maine, poimaine pe bancile examenului de bacalaureat si facultate...asa ca...timpul a trecut pe langa mine, sau nu i-am dat mare importanta fiind poate prea relaxat ?...si totusi daca ma gandesc o sa constat ca multe amintiri(atat frumoase cat si mai putin frumoase) ma aduc in trecut...deci nu am pierdut timpul degeaba...(cel putin asta sper).

Si inca o chestie bizara...cand astepti un lucru foarte mult parca timpul sta in loc, acel lucru parand foarte departe...pe cand daca te simti foarte bine si e totul bine si frumos, timpul zboara cat ai zice peste...interesant cum viata face totul sa arate altfel...astept parerile voastre in legatura cu timpul...si raman la ideea mea...CE BINE AR FI DACA SAPTAMANA AR MAI AVEA O ZI...ne mai citim;)

11 comentarii:

  1. "timpul a trecut pe langa mine, sau nu i-am dat mare importanta fiind poate prea relaxat ?". Poate ca am gasit explicatia :"Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul" :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Hmmm...foarte probabil daca stau sa ma gandesc din acest punct de vedere...si totusi e ceva dubios in tara asta :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Timpul e relativ, depinde foarte mult de punctul de referinta.Tii minte ca atunci cand erai copil fiecare ora parea o eternitate? Cu cat imbatranim cu atat timpul pare ca trece mai repdede, o sa ajungem probabil la varsta in care o zi o sa ni se para o clipa. Si inca ceva timpul e o dimensiune inventata de om... nu exista decat ca un concept abstract.

    RăspundețiȘtergere
  4. Probabil ca asa e...nu mai stiu 100% daca atunci cand eram mici timpul trecea asa de greu precum spui tu, dar la chestia cu punctul de referinta ma mai gandeam si eu uneori...

    RăspundețiȘtergere
  5. "Timpul este ceea ce trece cand nimic nu se petrece" zicea nenea einstein si mare dreptate avea...
    observam trecerea timpului atunci cand nu avem ce face si totodata ne bucuram de ea, dar ne si intristam ca unele momente nu au durat mai mult..
    si intr-adevar timpul trece mai repede pt ca noi suntem prea ocupati sa il mai observam cand trece;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Mey Crystalball...nu stiu cum, dar uitasem de fraza lu' nea' Einstein, mai ales ca o mai rosteam si eu cateodata cam din acelasi motiv pentru care am scris postul asta...are si el dreptate(dar ce folos...oricum e trecut de multa vreme in nefiinta si oricum fraza asta nu ne ajuta la nimic)...asa ca...ramane tot la latitudinea noastra sa gasim o solutie prin care timpul sa nu mai treaca pe langa noi(sau macar sa incercam)

    RăspundețiȘtergere
  7. chiar si mort are dreptate, solutiile le avem de la ei, cei morti, pt ca eu nu vad nimic in ziua de azi care sa fie valabil si peste un an.. ei au trecut prin asta.. si istoria se repeta.. noi trecem prin ce au trecut ei.. cum iti mai citam din eminescu(nu ca mi-ar placea prea mult de el, dar il ducea capul la rime):
    "Nici încline a ei limba
    Recea cumpana-a gândirii
    Inspre clipa ce se schimba
    Purtând masca fericirii,
    Ce din moartea ei se naste
    Si o clipa tine poate;
    Pentru cine o cunoaste
    Toate-s vechi si noua toate"


    eu nu vad de ce as cauta o solutie pt trecerea rapida a timpului, nu ma deranjeaza acest lucru..
    in schimb as cauta un mod de a ma bucura mai mult de unele momente, de a le face sa dureze mai mult, iar acest lucru poti sa-l traiesti daca nu faci referire la timp, atata timp cat crezi ca timpul nu exista poti crede in eternitatea clipelor traite..

    RăspundețiȘtergere
  8. Se poate spune si asa...stii care e totusi chestia ? eternitatea clipelor depinde in mare masura de modul cum ti-l petreci, de oamenii din jurul tau care fac acele clipe de neuitat. Mi-e destul de greu sa cred ca iti vei aminti de eternitatea unei clipe facand referire numai la persoana proprie...si se pare ca ai inteles oarecum gresit...eu nu blamam faptul ca oamenii importanti din trecut au avut ceva de spus care mi se pare mie banal, pentru ca nu e asa, doar ca timpurile se mai schimba si uneori chiar daca e indicat, nu poti trai in trecut, pentru ca vei uita de prezent si viitor

    RăspundețiȘtergere
  9. tu nu ai inteles! eu nu zic sa traiesti in trecut, dar eu cred ca nu poti trai in prezent daca nu stii trecutul, si nu-ti poti face un viitor daca nu ai un prezent.. prezentul de azi este trecutul de maine si faptul ca citez din oameni care au avut deja problemele noastre si le-au rezolvat nu inseamna ca eu traiesc in trecut, ci ca am deja solutia la ele;
    in general oamenii raman adanc intipariti in mintea mea pt ceea ce fac, dar asta nu inseamna ca eu vreau ca momentul respectiv sa fie memorabil, ramane acolo pt ca asa vrea el..
    sunt momente pe care simt ca le-am trait o viata, momente pe care nu le-am masurat in secunde minute sau cuvinte, iar daca eu am simtit ca acea clipa a durat o eternitate nu inseamna ca si cel care era langa mine a simtit asta, mai ales cand esti singur:D

    RăspundețiȘtergere
  10. crystalball...intelesesem chiar daca tu ai avut impresia ca eu nu am inteles :P si in acelasi timp am vrut sa fac o constatare a unui aspect foarte important(si aici am integrat chestia cu trecutul, prezentul si viitorul)...ok...altadata o sa fiu mai explicit ca altfel vad ca isi face simtita prezenta o trasatura foarte puternica de-a ta, pe care o am si eu...nu ne place sa nu avem dreptate:P

    RăspundețiȘtergere
  11. asa e... trasaturi puternice, dar lasa ca sunt frumoase si contradictiile:P:P

    RăspundețiȘtergere