duminică, 8 martie 2009

De ce iubim femeile ?

Am ajuns in frumoasa zi de 8 martie(ziua tuturor femeilor, fetelor,mamelor, etc) care pare din punct de vedere atmosferic a nu fi chiar atat de frumoasa pe cat ii gasim descrierea,dar zicala "nu le poti avea pe toate" pare a se confirma din nou...


Cum ne-am obisnuit, primavara(cel putin calendaristica) corespunde cu aceste zile de 1, respectiv 8 martie. Dincolo de aspectul comercial si de celelalte aspecte pe care le stim cu totii, eu mi-am pus intrebarea,zic eu fireasca,(fiind un reprezentant al genului masculin) si vazand vineri seara un intersant film romantic(pe care il mai vazusem de vreo 2-3 ori, dar nu asta e important deoarece filmele care imi plac pur si simplu ador sa le revad de cate ori am chef) : DE CE IUBIM FEMEILE ???

Nu imi vine un raspuns complet pe moment, asa ca vreau sa mai descriu putin punctul meu de vedere, cat si filmul ca poate va intrebati despre ce film era vorba...Perceptia mea, cand vine vorba de genul feminin e urmatoarea : exista fete cu suflet si ratiune(si care le si folosesc) si restul de fete(pe care le putem imparti in numeroase alte categorii, dar mi-ar lua o groaza, asa ca mai bine ramane asa). De ce le iubim ? Pai in primul rand, fiind genul opus, e normal sa fim atrasi ca efectul magnetului de diametral opusul nostru(bine...acuma mai sunt si exceptii,dar nu despre asta abordez subiectul)...in al doilea rand sunt convins ca farmecul provine si din aseamanarile sau deosebirile(mai multe sau mai putine) dintre cele 2 genuri...un al treilea motiv cred ca il reprezinta sensibilitatea, afectiunea si celelalte calitati care pur si simplu definesc o fata(s-a mai depreciat sistemul acesta de valori si calitati, de asta ma refer in general la prima categorie) si nu in ultimul rand aspectul(atat interior, cat si exterior).

De asemenea eu mai cred ca sentimentul acesta profund mai provine si din descoperirea celuilalt, astfel ca de multe ori avem tentatia(uneori fara a ne da seama) sa judecam dupa aparenta, si sapand mai adanc sa descoperim ca de fapt nu este deloc asa. Cam despre asta era vorba in acel film vazut de mine(se numea "Ce-si doresc femeile", un titlu si o tema interesanta) in care protagonisti erau Mel Gibson si Helen Hunt. Initial totul se rezuma la un post la care cei doi aspirau de multa vreme si pe care Helen Hunt, alias Darcy Maguire i-l fura de sub nas lui Mel Gibson, alias Nick Marshall. Zvonurile despre eroina erau multe si rele, astfel ca Nick are tendinta sa le creada, influentat probabil si de esecul sau. Printr-o intamplare, el reuseste sa auda ce gandesc femeile(ce dar nepretuit...ar fi mult prea criminal daca ar fi real) si incet, incet o "sapa" pe Darcy. Cunoscandu-o mai de aproape se produce acel fenomen de care vorbeam eu mai devreme si se indragosteste de ea, in timp ce ii fura ideile. Timpul trece si "darul nepretuit" dispare, lucru neconfirmat de sentimentele lor, chiar daca slujba mai nou era a eroului. In final cei doi raman impreuna fara a mai conta aspectul material.

Interesant filmul(probabil de asta tot raman la fel de fascinat cand il vad ca si cum l-as vedea pentru prima oara), iar cand vine vorba de iubire...ramane la latitudinea noastra sa o facem reala !

14 comentarii:

  1. hihi.. interesanta tema.. si eu am vazut filmul ala cu Mel Gibson de mai multe ori.. e cam fantastica abordarea..cu el citind gandurile femeilor.. si parca aici se insinueaza subtil ca nimeni nu ne poate intelege.. eh, in fine m dragutz film oricum. :P iti pui si tu intrebarea de ce iubiti femeile.. esti miniCartarescu? (el a scris o carte intitulata chiar asa "de ce iubim femeile" ) o sa ti se para interesanta cred. Mie mi-au fost aratate niste simple pasaje , foarte dragutze si naturale . Ti-o recomand ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Iubim Femeia pentru ca:
    1. Cel mai puternic instinct al vietii e cel de reproducere. (Sunt pesti care dupa ce-si depun icrele mor, animale care sunt mancate de parteneri, etc. etc.) Suntem programati sa intretinem viata pe pamant. Cum ? Prin REPRODUCERE. De ce iubim la tinerete cu atata intensitate? Pentru ca atunci suntem cei mai apti sa lasam in urma urmasi, sa ne multiplicam.
    2. Imaginile arhetipale.Moartea e cea care valorizeaza viata. Pasaportul individului spre nemurire o reprezinta copiii.
    3. De fapt iubirea e un sentiment profund egoist la esenta. Pentru ca noi vrem sa fim descoperiti de "celalat".Exista totusi o prapastie ce separa ceea ce suntem in ochii altora si ce suntem in ai nostri.Suntem mai rai decat credem. Suntem fiecare o masca care-si joaca mai bine sau mai rau rolul.Din pacate de prea multe ori unul din doi oboseste. Iar ce-a fost sublim devine un supliciu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim...foarte interesante parerile tale si, cred eu, spuse cu intelepciune. Nu sunt foarte sigur ce vrei sa spui in legatura cu Cartarescu, dar probabil o sa arunc o privire sa vad despre ce e vorba...cat despre faza cu reproducerea...vreau sa cred ca nu tocmai din acest motiv s-a nascut sentimentul de iubire...

    RăspundețiȘtergere
  4. anonim2 sa-ti zicem , eu sunt anonim1 ;)) , trist daca tu crezi ca iubesti cu pasiune pt ca vrei sa te 'multiplici'.... as fi zis mai degraba ca pasiunea se naste din dorinta de a trai ceva profund , chiar si prin actul de care vorbesti tu.Instinctuala e atractia, sa zicem uneori si fapta , dar nu cred ca are la baza reproducerea. asa o fi fost acum sute de ani, ca altfel azi am si face copii daca am iubi doar pt a ne reproducere si ar fi lumea plina :P

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim 1 si 2...ca sa zic asa...am facut prima eroare de pe acest blog...in general imi cunosc toti cititorii...se pare ca am dat o mica eroare si am presupus ca voi 2 sunteti de fapt unul si acelasi...acum observ ca de fapt am gresit...imi cer scuze pentru asta si sper sa nu se mai repete...

    RăspundețiȘtergere
  6. pai...misterul nu e de la mine asa ca... anonim2 ai cuvantul! rupe tu tacerea ( ca sa nu zic cum zic romanii : pisica-n doua :))))) )
    Arata-ti identitatea :P :))

    RăspundețiȘtergere
  7. n-am citit tot ce-au zis ceilalti, mi-e lene..
    poi cred ca anonim 2 nu a vrut sa limiteze dragostea atat de mult ci pur si simplu sa explice ca la baza ei sta un instinct. dar,desigur trebuie considerata si dragostea dintre membrii unei familii,care ,doamne fereste, numai p instinctul de de reproducere sa nu se bazeze. Apropo, drew-san you're dead ca nu mi-ai spus si mie de blog! domoarigatogozaimasu

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim 3...k sa zic asa...ca iar se lasa cu scandal:))...probabil ca ma stii de ceva vreme ca sa iti dai seama ca nu prea obisnuiesc sa ma laud cu ceea ce fac...imi place de obicei sa ma laude ceilalti...de asta nu ti-am spus de blog:P...domoarigatogozaimasu si tie;)

    RăspundețiȘtergere
  9. voi certati-va in continuare:))
    eu prefer sa ma semnez, nu ca i-ar fi greu cititorului sa isi dea seama cine a scris;))
    Dumnezeu a facut femeia ca sa ii tina lui Adam de urat si sa faca copii( intr-o varianta simplista), astazi cu siguranta niciun barbat nu se gandeste sa faca copii cand cunoaste o femeie, asa ca problema cu reproducerea trebuie sa o puneti mai tarziu si de subliniat ar mai fi ca barbatii vor baieti nu fete, deci cat de mult iubiti voi femeile nu se stie, dar aveti nevoie de ele, asa cum si noi, femeile, avem nevoie de voi.. deci anonim 2 tu chiar vrei sa faci copii cand iubesti o femeie??? ca de obicei se cam fereste de asta(sporul natural e negativ)

    RăspundețiȘtergere
  10. crystalball...ce sa zic...nu s-au certat prea tare baietii...diferentre de opinii...in fine intersant aspect si al tau;)

    RăspundețiȘtergere
  11. vai prietene e oarecum emotionant

    RăspundețiȘtergere
  12. Anonim...trebuie sa recunosc ca acest comentariu al tau ma pune "oarecum"(si pe mine...haha) pe ganduri...ce vrei sa sugerezi prin "emotionant" ?...dar prin "vai" ?...aaa si chiar suntem prieteni sau e pus la panarama ?
    Cum spuneam si cand am inceput lucrul la blog...nu ma astept ca la toata lumea sa ii convina ce scriu eu pe aici...asa ca,"prietene", fii mai explicit si nu ma face sa imi para rau de tine(pe bune...nu vreau sa fiu rau, poate am inteles gresit)

    RăspundețiȘtergere
  13. ce nu ai scris tu mai pe inteles e cum iubesti tu femeile si ce te face sa iubesti o femeie. deci cum si de ce iubesti tu?

    RăspundețiȘtergere
  14. Pai...in mod normal nu cred ca as spune asta, dar fiind blogul meu, spatiul meu de regasire, pot spune ca eu iubesc sincer daca e sa o fac si din tot sufletul...nu pot sa iubesc fals. Sentimnentul asta exista sau nu...poate aparea sau nu, depinde de tine si de persoana care este langa tine, de modul in care va simtiti amandoi cand sunteti impreuna, deci fara jumatati de masura, pentru ca ori iubesti ori nu...asta e chestia mea...nu reusesc si nu mi se pare corect sa zic...te iubesc cu limita...pai ori...ori, adica cum ?..daca tot e sa faci o treaba, ori o faci ori nu o mai faci nu ?
    Ce ma face sa iubesc ?...sunt anumite particularitati pe care le caut la o reprezentata a genului feminin. Cele mai importante pentru mine sunt sufletul, afectiunea, ratiunea, sinceritatea, sa fie langa tine si sa te sustina mereu, aspectul exterior(vezi de abia pe ce loc e, dar exista ca na...nu cred ca o sa vezi pe cineva vreodata sa zica ca nu il intereseaza deloc...la mine e in mica masura) si bineinteles acele sentimente care nu le ai pentru oricine si nu le are oricine pentru tine...cu alte cuvinte sa ma iubeasca si placa pentru ceea ce sunt...cam asa...daca am uitat ceva o sa revin...
    In final pot spune ca am gasit persoana care le poseda si care mai are si inca ceva peste toate acestea...am petrecut cu ea 3 luni in care am fost cel mai fericit om din lume si sunt convins ca nu mai e nimeni ca ea in acest moment...mi-am petrecut destul timp pentru a cauta o astfel de persoana speciala, am gasit-o, a fost ingerul meu pazitor si uite ca totusi cu toata lupta si determinarea mea, nu am putut face mai nimic atunci cand am pierdut-o...pentru aceasta pot spune ca nu stiu daca voi inceta vreodata sa o iubesc...cred ca ti-am raspuns la intrebari...

    RăspundețiȘtergere